Επιθετικές Φαντασιώσεις [AF-7]
Σκοπός
Σκοπός της συγκεκριμένης κλίμακας είναι να καταγράψει τα επίπεδα της επιθετικής φαντασίας
Ανάλυση
Οι επιθετικές φαντασιώσεις σχετίζονται με τη χαμηλή ευγένεια και τη υψηλή νευρωτικότητα, κάτι που είναι λογικό, διότι η χαμηλή ευγένεια συσχετίζεται με το θυμό, την εχθρότητα και την αντιπαράθεση προς άλλα άτομα, και συσχετίζεται με “σκοτεινά” χαρακτηριστικά, όπως η ψυχοπάθεια, καθώς και η αντικοινωνική συμπεριφορά γενικότερα (Jones, Miller, & Lynam, 2011). Η νευρωτικότητα, από την άλλη, συσχετίζεται με πολλά ψυχολογικά προβλήματα, όπως η σκέψη πάνω σε ανησυχητικά γεγονότα και αρνητικά συναισθήματα γενικότερα. Και η χαμηλή ευγένεια και η υψηλή νευρωτικότητα συσχετίζονται με και τις δύο μορφές επιθετικής συμπεριφοράς στη μελέτη, οπότε είναι πιθανό ότι άτομα που τείνουν προς τον θυμό, την αντίπαθεια και τα σκληρά συναισθήματα είναι πιο πιθανό να επικεντρώνονται σε φαντασιώσεις να πληγώσουν αυτούς που τους έχουν αδικήσει (αντιδραστική επιθετικότητα) ή αυτούς που θεωρούν κατάλληλα θύματα (προακτιβιστική επιθετικότητα), και αυτές οι φαντασιώσεις μπορεί να τους επιτρέπουν να εξασκηθούν ψυχικά σε επιθετική συμπεριφορά που αργότερα υλοποιούν. Αυτή η κλίμακα μετρά τα επίπεδα επιθετικής φαντασίας, επικυρωμένα έναντι συναδέλφων προτάσεων για επιθετικότητα. Αρχικά κατασκευάστηκε για παιδιά αλλά τροποποιήθηκε για εφήβους.
Βαθμονόμηση
Η κλίμακα αποτελείται από τρεις υποκλίμακες. Όλες σκοράρονται χρησιμοποιώντας ένα κλίμακα 3 σημείων:
Όχι = 1
Λίγο = 2
Πολύ = 3
Τα σημεία για όλα τα στοιχεία προστίθενται, με συνολικά αποτελέσματα που κυμαίνονται από 0 έως 14. Ένα υψηλό σκορ υποδηλώνει υψηλό επίπεδο επιθετικών φαντασιών, ενώ ένα χαμηλό σκορ υποδηλώνει χαμηλό επίπεδο επιθετικών φαντασιών.
Βιβλιογραφία
Huesmann LR‚ Eron LD. Television and the aggressive child. Hillsdale‚ NJ: Lawrence Erlbaum Publishers‚ 1986
Για την ανάπτυξη και ανάλυση των δεδομένων έρευνας με βάση την παραπάνω κλίμακα, καθώς και για περαιτέρω πληροφορίες, επικοινωνήστε με την ομάδα της DatAnalysis!