Fertility Problem Inventory (FPI-46)

Ερωτηματολόγιο Μέτρησης του Στρες της Υπογονιμότητας (ΕΜΣΥ-46)

Σκοπός και ανάλυση ερωτηματολογίου

Το ερωτηματολόγιο μέτρησης του στρες της υπογονιμότητας (FPI-46) κατασκευάστηκε από τον Newton και τους συνεργάτες του το 1999 κι αποτελείται από 46 ερωτήσεις οι οποίες απαντώνται από υπογόνιμες γυναίκες ή άντρες. Σκοπός του ερωτηματολογίου είναι η καταγραφή και εκτίμηση του στρες που προκαλείται από την υπογονιμότητα.

Βαθμολόγηση και στατιστική ανάλυση ερωτηματολογίου

Το ερωτηματολόγιο συνίσταται από 46 ερωτήσεις, οι οποίες βαθμολογούνται σύμφωνα με μια κλίμακα Likert 6 διαβαθμίσεων από 1 (συμφωνώ απόλυτα) έως 6 (διαφωνώ απόλυτα). Η κλίμακα διαιρείται σε 5 υποκλίμακες. Οι υποκλίμακες μπορούν να χαρακτηριστούν συνοπτικά ως εξής: δυσχέρεια/δυσκολία στη σχέση του ζευγαριού (10 ερωτήσεις), δυσχέρεια/δυσκολία στην κοινωνική ζωή (10 ερωτήσεις), δυσχέρεια/δυσκολία στη σεξουαλική ζωή (8 ερωτήσεις), ανάγκη για γονεϊκότητα (10 ερωτήσεις), απόρριψη του τρόπου ζωής χωρίς παιδί (8 ερωτήσεις). Η βαθμολογία βγαίνει με το άθροισμα των απαντήσεων της κάθε υποκλίμακας. Αυξημένη βαθμολογία σημαίνει ότι το άτομο έχει περισσότερο στρες εξαιτίας της υπογονιμότητας του.

Εγκυρότητα και αξιοπιστία

Όσον αφορά την αξιοπιστία, ο δείκτης Cronbach’s a στις υποκλίμακες ήταν, για την δυσχέρεια/δυσκολία στη σχέση του ζευγαριού  0,73, για την δυσχέρεια/δυσκολία στην κοινωνική ζωή 0,79, για την δυσχέρεια/δυσκολία στη σεξουαλική ζωή  0,82, την ανάγκη για γονεϊκότητα  0,77 και την απόρριψη του τρόπου ζωής χωρίς παιδί (8 ερωτήσεις) 0,72, οπότε μπορούμε να συμπεράνουμε πως παρουσιάζει ικανοποιητική αξιοπιστία.

Βιβλιογραφία

Newton, C. R., Sherrard, W., & Glavac, I. (1999). The Fertility Problem Inventory: measuring perceived infertility-related stress. Fertility and sterility72(1), 54-62.

Said, N. (2019). Fertility Concerns While Trying to Conceive.

Zurlo, M. C., Cattaneo Della Volta, M. F., & Vallone, F. (2017). Factor structure and psychometric properties of the Fertility Problem Inventory–Short Form. Health psychology open4(2), 2055102917738657.