Διεθνές Ερωτηματολόγιο για την Ακράτεια Ούρων – Σύντομη Έκδοση
Περιγραφή
Το International Consultation on Incontinence Questionnaire – Urinary Incontinence Short Form (ICIQ-UI SF) είναι ένα σύντομο ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της σοβαρότητας και της επίδρασης της ουρολογικής ακράτειας. Αναπτύχθηκε από τη Διεθνή Συνδιάσκεψη για την Ακράτεια (International Consultation on Incontinence) και παρέχει ένα αξιόπιστο εργαλείο για την εκτίμηση της συχνότητας και της επίδρασης της ακράτειας ούρων στην καθημερινή ζωή των ασθενών.
Ανάλυση
Το ICIQ-UI SF περιλαμβάνει τις εξής βασικές ερωτήσεις:
Συχνότητα Επεισοδίων Ακράτειας: Μετρά τη συχνότητα με την οποία συμβαίνουν επεισόδια ακράτειας ούρων.
Σοβαρότητα Επεισοδίων: Αξιολογεί τη σοβαρότητα των επεισοδίων ακράτειας, δηλαδή πόσο σοβαρά επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του ατόμου.
Επίδραση στην Ποιότητα Ζωής: Εξετάζει τον αντίκτυπο της ακράτειας ούρων στην ποιότητα ζωής, την κοινωνική και επαγγελματική ζωή του ατόμου.
Οι ερωτήσεις απαντώνται σε κλίμακα 0-5, όπου οι υψηλότερες βαθμολογίες υποδηλώνουν πιο σοβαρά προβλήματα. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων περιλαμβάνει την καταμέτρηση των συνολικών βαθμολογιών και την ερμηνεία της επίδρασης της ακράτειας.
Στόχος
Ο κύριος στόχος του ICIQ-UI SF είναι:
Αξιολόγηση Ουρολογικής Ακράτειας: Να προσφέρει μια γρήγορη και ακριβή μέθοδο για την εκτίμηση της συχνότητας και της σοβαρότητας των επεισοδίων ακράτειας ούρων.
Καθοδήγηση Θεραπευτικών Παρεμβάσεων: Να βοηθήσει στη διαμόρφωση ενός θεραπευτικού σχεδίου με βάση τη σοβαρότητα της κατάστασης και την επίδραση στην ποιότητα ζωής.
Παρακολούθηση Πρόοδου: Να παρακολουθεί την πρόοδο της θεραπείας και να αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση του ICIQ-UI SF περιλαμβάνει:
Συνολική Βαθμολογία: Υπολογίζεται αθροίζοντας τις βαθμολογίες από τις ερωτήσεις. Υψηλότερες βαθμολογίες υποδηλώνουν μεγαλύτερη σοβαρότητα της ακράτειας.
Διαχωρισμός Ενδείξεων: Τα αποτελέσματα αναλύονται για να εντοπιστούν συγκεκριμένες ενδείξεις σχετικά με τη συχνότητα και την επίδραση των επεισοδίων ακράτειας.
Βιβλιογραφία
Avery, K., Donovan, J., Peters, T., Shaw, C., & Gottlieb, C. (2006). The International Consultation on Incontinence Modular Questionnaire: Short Form. The Journal of Urology, 175(3), 1085-1089. Link to Study
Coyne, K. S., Kvasz, M., & Irwin, D. E. (2012). The impact of urinary incontinence on quality of life in women and men. Urology, 80(3), 568-574.
Bower, W. F., & Sutherland, R. D. (2008). Urinary incontinence in women: A review of the literature and current treatment options. The Journal of Urology, 180(1), 58-66.