Modified Dental Anxiety Scale [MDAS-5]
Ερωτηματολόγιο Μέτρησης Οδοντιατρικού Άγχους [ΕΜΟΑ-5]
Σκοπός και ανάλυση ερωτηματολογίου
Το ερωτηματολόγιο μέτρησης οδοντιατρικού άγχους (MDAS-5) κατασκευάστηκε από τον Humphris και τους συνεργάτες του, το 1995 και αποτελείται από 5 ερωτήσεις οι οποίες απαντώνται από ασθενείς κατά την επίσκεψη τους στον οδοντίατρο. Σκοπός του ερωτηματολογίου είναι η εκτίμηση του επιπέδου του άγχους ενός ασθενή, πριν και κατά την διάρκεια της επίσκεψης του.
Βαθμολόγηση και στατιστική ανάλυση
Το ερωτηματολόγιο συνίσταται από 5 ερωτήσεις και βαθμολογείται σύμφωνα με μια κλίμακα Likert-5 διαβαθμίσεων από το 1 (καθόλου ανήσυχος) έως το 5 (υπερβολικά ανήσυχος). Η ελάχιστη αθροιστική βαθμολογία είναι το 5 και η μέγιστη είναι το 25. Οι ασθενείς με βαθμολογία από 5-18 βαθμούς χαρακτηρίζονται μη φοβικοί ενώ με βαθμολογία 19-25 φοβικοί.
Εγκυρότητα και αξιοπιστία
Όσον αφορά την αξιοπιστία, ο δείκτης Cronbach’s a έδειξε πολύ καλή αξιοπιστία με 0,85. Επιπλέον, το ερωτηματολόγιο έχει μεταφραστεί και στην ελληνική γλώσσα.
Βιβλιογραφία
Ελληνική βιβλιογραφία
Αράβου, Σ. (2008). Διαδικασίες επιρροής οδοντιατρικά φοβικών και μη φοβικών ασθενών.
Ξενόγλωσση βιβλιογραφία
Corah, N. L. (1969). Development of a dental anxiety scale. Journal of dental research, 48(4), 596-596.
Humphris, G. M., Morrison, T., & Lindsay, S. J. E. (1995). The Modified Dental Anxiety Scale: validation and United Kingdom norms. Community dental health.
Humphris, G., & Ling, M. S. (2000). Behavioural sciences for dentistry. Elsevier Health Sciences.
Kazi, R., Khan, W., Kumar, A., & Badiyani, B. (2019). Assessment of dental anxiety using MDAS (Modified Dental Anxiety Scale) among dental students in Mumbai City-A cross sectional study. JIDA: Journal of Indian Dental Association, 13(9).
Για την ανάπτυξη και ανάλυση των δεδομένων έρευνας με βάση το παραπάνω ερωτηματολόγιο, καθώς και για περαιτέρω πληροφορίες, επικοινωνήστε με την ομάδα της DatAnalysis!