Perceived Stress Scale [PSS-10]

Κλίμακα Αντιληπτού Άγχους[KAA-10]

Ανάλυση Κλίμακας

Το 1983 οι Cohen, Kamarack και Mermelstein δημιούργησαν την Κλίμακα Αντιληπτού Στρες (PSS). Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά εργαλεία το οποίο χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του ψυχολογικού στρες. Η πρότυπη κλίμακα αποτελείται συνολικά από 14 στοιχεία, ενώ η συντόμευσή της από 10. Η PSS-10 δημιουργήθηκε συγκεκριμένα 5 χρόνια μετά τη δημιουργία της PSS-14, σύμφωνα με την οποία πραγματοποιήθηκε παραγοντική ανάλυση σε 2.387 κατοίκους των ΗΠΑ. Έχει χρησιμοποιηθεί σε διεθνή έρευνες προκειμένου να αξιολογηθεί το στρες σε διάφορους πληθυσμούς ενηλίκων και επαγγελματικές ομάδες. Η μετάφραση της κλίμακας στα Ελληνικά έγινε από τον Καραδήμα (2007).

Στόχος

Στόχος της PSS-10 είναι ο προσδιορισμός του βαθμού κατά τον οποίο οι ερωτηθέντες θεωρούν πως η ζωή τους είναι απρόβλεπτη, ανεξέλεγκτη και γεμάτη προκλήσεις. Τα στοιχεία που αξιολογούνται αφορούν γενικές καταστάσεις και όχι συγκεκριμένα γεγονότα ή εμπειρίες. 

Βαθμονόμηση Ερωτήσεων 

Η PSS-10 αποτελείται συνολικά από 10 ερωτήσεις οι οποίες χωρίζονται σε δύο υποκλίμακες, οι οποίες αξιολογούν το άγχος καθώς επίσης και τον έλεγχο του άγχους. Πρόκειται για ερωτήσεις που είναι εύκολο να γίνουν κατανοητές και οι ερωτηθέντες καλούνται να απαντήσουν μέσα από μία 5-βαθμη κλίμακα αξιολόγησης τύπου Likert. Η κλίμακα έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά από τον (Καραδήμας., 2007)

Στατιστική Ανάλυση 

Οι ερωτηθέντες μπορούν σε κάθε ερώτηση να απαντήσουν επιλέγοντας μία εκ των 5 πιθανών απαντήσεων χρησιμοποιώντας αριθμούς από το 0 έως και το 4. Συγκεκριμένα το 0 δηλώνει «Δεν ισχύει καθόλου», το 1 «Ισχύει ελάχιστα», το 2 «Ισχύει μέτρια», το 3 «Ισχύει αρκετά» και το 4 «Ισχύει πολύ». Κατά την ανάλυση υπολογίζεται ένα συνολικό άθροισμα των απαντήσεων που έχουν δοθεί.

Εγκυρότητα και Αξιοπιστία 

Η κλίμακα PSS-10, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, φαίνεται να έχει μεγαλύτερη εσωτερική συνάφεια συγκριτικά με την κλίμακα PSS-14. Συγκεκριμένα, και στις 12 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν για την αξιολόγηση της PSS-10 προέκυψε πως ο συντελεστής Cronbach’s a είναι μεγαλύτερος του 0.70, και μάλιστα κυμαίνεται από 0.74 έως και 0.91. Η ελληνική αξιοπιστία της ελληνικής εκδοχής είναι αρκετά ικανοποιητική και συγκεκριμένα a=0.82.

Βιβλιογραφία 

Cohen, S., Kamarck, T., & Mermelstein, R. (1983). A global measure of perceived stress. Journal of health and social behavior, 385-396.

Cohen, S., Mermelstein, R., Kamarck, T., & Hoberman, H. M. (1985). Measuring the functional components of social support. In Social support: Theory, research and applications (pp. 73-94). Springer, Dordrecht.

Cohen, S., Kamarck, T., & Mermelstein, R. (1994). Perceived stress scale. Measuring stress: A guide for health and social scientists10(2), 1-2.


Λέξεις-Κλειδιά Ανάλυση κλίμακας, Κλίμακα Αντιληπτού Στρες, Στρες, Perceived Stress Scale (PSS-10)


Για την ανάπτυξη και ανάλυση των δεδομένων έρευνας με βάση την παραπάνω κλίμακα, καθώς και για περαιτέρω πληροφορίες, επικοινωνήστε με την ομάδα της DatAnalysis!