Perceived Stress Scale [PSS-14]

Κλίμακα Αντιλαμβανόμενου Στρες [ΚΑΣ-14]

Ανάλυση κλίμακας

Η κλίμακα αντιλαμβανόμενου στρες [PSS-14] κατασκευάστηκε από τον Cohen και τους συνεργάτες του, το 1983 αποτελούμενο από 14 ερωτήσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με το πόσο αγχωτικός ήταν ο τελευταίος μήνας που πέρασε.

Σκοπός κλίμακας

Σκοπός της κλίμακας είναι η καταγραφή και αξιολόγηση στρεσογόνων γεγονότων στην ζωή των ερωτηθέντων. Χρησιμοποιείται από ερευνητές (ψυχολόγους) στον γενικό πληθυσμό αλλά και ειδικότερα σε εργαζόμενους.

Βαθμολόγηση κλίμακας

Η κλίμακα αποτελείται από 14 ερωτήσεις οι οποίες βαθμολογούνται σύμφωνα με μία κλίμακα τύπου Likert 5 διαβαθμίσεων.

Στατιστική ανάλυση κλίμακας

Οι ερωτηθέντες μπορούν σε κάθε ερώτηση να απαντήσουν επιλέγοντας μία εκ των 5 πιθανών απαντήσεων χρησιμοποιώντας αριθμούς από το 0 (ποτέ) έως και το 4 (πολύ συχνά), όπου 7 από τις ερωτήσεις είναι θετικές και βαθμολογούνται από 4 έως 0, ενώ οι υπόλοιπες 7 χαρακτηρίζονται αρνητικές και ξεκινούν από 0 έως 4.  Η συνολική βαθμολογία βγαίνει υπολογίζοντας το άθροισμα των απαντήσεων που δόθηκαν και κυμαίνεται από 0 έως 56 με υψηλότερη βαθμολογία να υποδεικνύει υψηλότερα επίπεδα στρες.

Εγκυρότητα και αξιοπιστία κλίμακας

Η κλίμακα [PSS-14] έχει μεταφραστεί στα ελληνικά και έχει χρησιμοποιηθεί σε έρευνα στην Ελλάδα από την Katsarou et al. (2004). Η έρευνα έδειξε καλή αξιοπιστία ως προς την εσωτερική συνέπεια (Cronbach’s a) με 0,84.

Βιβλιογραφία

Ξενόγλωσση βιβλιογραφία

Katsarou, A., Panagiotakos, D., Zafeiropoulou, A., Vryonis, M., Skoularigis, I., Tryposkiadis, F., & Papageorgiou, C. (2012). Validation of a Greek version of PSS-14; a global measure of perceived stress. Cent Eur J Public Health20(2), 104-109.

Shi, C., Guo, Y., Ma, H., & Zhang, M. (2019). Psychometric validation of the 14-item perceived stress scale in Chinese medical residents. Current Psychology38(6), 1428-1434.

Ελληνική βιβλιογραφία

ΜΠΑΤΖΙΟΣ, Χ. (2021). Διερεύνηση του εργασιακού στρες και της επαγγελματικής ικανοποίησης των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού την περίοδο της πανδημίας COVID-19.