Role Play Test [RPT 3]
Δοκιμασία Παιχνιδιού Ρόλων [ΔΠΡ 3]
Σκοπός Ερωτηματολογίου
O σκοπός του ερωτηματολογίου είναι να αποτιμηθεί η κοινωνική λειτουργικότητα σε άτομα που χαρακτηρίζονται ως ψυχιατρικά ασθενή και φαίνεται να έχουν κοινωνικά ελλείμματα.
Σκοπός του ερωτηματολογίου είναι η αποτίμηση της κοινωνικής λειτουργικότητας διάφορων ψυχιατρικών ασθενών στους οποίους συναντώνται κοινωνικά ελλείμματα.
Ανάλυση Ερωτηματολογίου
Το ερωτηματολόγιο κατασκευάστηκε από την Γιαννακού, το 2008. Η δοκιμασία είχε δοκιμαστεί από τους Bellack και συν. Το 1981 όπως και από τους Patterson και συν. Το 2001 και έχει προσαρμοστεί καταλλήλως. Αφού περιγραφεί στον εξεταζόμενο το παιχνίδι ρόλων και η ουσία του, παρατίθεται ένα βιντεοσκοπημένο παράδειγμα και στη συνέχεια δίνονται τρεις δοκιμασίες, διάρκειας τριών λεπτών έκαστην, με τις δύο από αυτές να αφορούν γνωριμία νέων προσώπων και την τελευταία διεκδίκηση δικαιώματος. Παράλληλα ζητείται η άδεια καταγραφής της δοκιμασίας. Τόσο οι ερωτήσεις όσο και οι απαντήσεις είναι προκαθορισμένες και όμοιες για κάθε ερωτηθέντα. Στόχος είναι ο συμμετέχοντας να μιλάει όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται με τον εξεταστή να θέτει νέα ερώτηση αποκλειστικά όταν η απάντηση του εξεταζόμενου δεν ξεπεράσει τα 30 δευτερόλεπτα.
Βαθμολόγηση Ερωτηματολογίου
Αρχικά το κάθε υποτιθέμενο σενάριο βαθμολογείται ανεξάρτητα. Οι κατηγορίες, οι οποίες αξιολογούνται και λαμβάνουν βαθμολογία, είναι η οπτική επαφή, ο μη προσχεδιασμένος λόγος, η συμβατότητα του περιεχομένου, η συναισθηματική έκφραση και τέλος η συνέχιση του διαλόγου. Η μέγιστη δυνατή βαθμολογία που μπορεί να ληφθεί από έναν εξεταστή είναι το 36, με την αύξηση των βαθμών να υποδηλώνει καλύτερα αποτελέσματα. Όταν τα αποτελέσματα χρησιμοποιούνται για έρευνα είναι θεμιτό να δίνεται βαθμολογία από δύο διαφορετικούς εξεταστές, οπότε και η τελική βαθμολογία προκύπτει αθροίζοντας τις επιμέρους που δόθηκαν από τον καθένα.
Εγκυρότητα και Αξιοπιστία
Με στόχο να αξιολογηθεί το επίπεδο αξιοπιστίας του ερωτηματολογίου γίνεται σύγκριση των τιμών Cronbach άλφα, με την ελάχιστη τιμή που γίνεται αποδεκτή από τον έλεγχο Cronbach. Τα αποτελέσματα από τον έλεγχο αξιοπιστίας έχουν τιμή άλφα 0,834,που είναι υψηλότερες από τα καθορισμένα κριτήρια (0,834> 0,60), επομένως μπορεί να ειπωθεί ότι το εργαλείο είναι αξιόπιστο. Επιπλέον κρίθηκε έγκυρη η πλειοψηφία των στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν.
Βιβλιογραφία
Ξένη Βιβλιογραφία
Patterson, T. L., Moscona, S., McKibbin, C. L., Davidson, K., & Jeste, D. V. (2001). Social skills performance assessment among older patients with schizophrenia. Schizophrenia research, 48(2-3), 351-360.
Nurhasanah, N., Neviyarni, S., & Effendi, Z. M. (2019). The Effectiveness of Group Counseling with Role-Playing Techniques to Increase Student Empathy. International Journal of Applied Counseling and Social Sciences, 1(1), 54-61.
Ελληνική Βιβλιογραφία
Γιαννακού, Μ. (2008). Θεωρία του νου στη σχιζοφρένεια (No. GRI-2008-1861). Aristotle University of Thessaloniki.
Για την ανάπτυξη και ανάλυση των δεδομένων έρευνας με βάση το παραπάνω ερωτηματολόγιο, καθώς και για περαιτέρω πληροφορίες, επικοινωνήστε με την ομάδα της DatAnalysis!