Satisfaction with Life Scale [SWLS-5]
Κλίμακα Ικανοποίησης από τη Ζωή [SWLS-5]
Ανάλυση Κλίμακας
Η Κλίμακα Ικανοποίησης από τη Ζωή ( Satisfaction with life scale [SWLS]) αποτελείται από 5 προτάσεις αυτοαναφοράς αναπτύχθηκε από τον Diener και τους συνεργάτες του το 1985 και αξιολογεί τρείς διαστάσεις: την συνειδητή, τη νοητική και την κριτική αξιολόγηση της ζωής του ατόμου. H κλίμακα SWLS χρησιμοποιήθηκε για την μέτρηση της γνωστικής εκτίμησης του ατόμου για την ικανοποίησή του από τη ζωή του και βασίζεται στην ιδέα πως ένας συμμετέχοντας πρέπει να προβεί σε μια συνολική εκτίμηση της ζωής του ώστε να υπολογιστεί η ικανοποίησή του από αυτή. Σημειώνεται ότι η SWLS είναι κατάλληλη για χρήση σε διάφορες ηλικιακές ομάδες και συζητούνται άλλες πιθανές χρήσεις της κλίμακας.
Στόχος Κλίμακας
Βασικός στόχος της συγκεκριμένης κλίμακας SWLS δημιουργήθηκε με σκοπό την μέτρηση της ικανοποίησης των ατόμων απτή ζωή και είναι στενά εστιασμένη στην αξιολόγηση της συνολικής ικανοποίησης από τη ζωή τους και δεν αξιοποιεί παραμέτρους της ζωής όπως την θετική επίδραση ή την μοναξιά. Επίσης δεν αξιολογεί την ικανοποίηση από συγκεκριμένους τομείς της ζωής, όπως η υγεία ή τα οικονομικά, αλλά επιτρέπει στα άτομα να ενσωματώσουν και να σταθμίσουν αυτούς τους τομείς με όποιον τρόπο επιλέξουν.
Βαθμονόμηση Ερωτήσεων
Η κλίμακα αποτελείται από πέντε ερωτήσεις που δεν αξιολογούν επιμέρους τομείς αλλά τη συνολική ικανοποίηση από τη ζωή τη δεδομένη στιγμή. Οι απαντήσεις δίνονται σε επταβάθμια κλίμακα τύπου Likert ( 1= Διαφωνώ απόλυτα έως 7= συμφωνώ απόλυτα ).
Στατιστική Ανάλυση
Η Κλίμακα εξάγει μία συνολική βαθμολογία και το εύρος της κυμαίνεται από 5 (χαμηλότερη) έως 35 (υψηλότερη). Μια βαθμολογία 20 μονάδων θεωρείται ουδέτερη για την κλίμακα και ένας συμμετέχοντας που εμφανίζει αυτή την βαθμολογία θεωρείται πως παρουσιάζει ουδέτερη ικανοποίηση από τη ζωή του . Ειδικότερα, μία βαθμολογία 5 -9 μονάδων υποδεικνύει πως ο συμμετέχοντας νιώθει απόλυτα ανικανοποίητος από τη ζωή του, μια βαθμολογία 10 -14 μονάδων πως νιώθει ανικανοποίητος, μια βαθμολογία 15-19 μονάδων πως νιώθει μερικώς ανικανοποίητος, μια βαθμολογία 26-30 μονάδων πως νιώθει ικανοποιημένος και μια βαθμολογία 31-35 μονάδων πως νιώθει απόλυτα ικανοποιημένος.
Αξιοπιστία και Εγκυρότητα
Η κλίμακα έχει αποδειχθεί έγκυρη και αξιόπιστη για την μέτρηση της ικανοποίησης από τη ζωή, παρουσιάζει υψηλή εσωτερική συνοχή και αξιοπιστία και είναι κατάλληλη για χρήση σε διάφορες ηλικιακές ομάδες και πληθυσμούς.
Ο δείκτης a coefficients ήταν πάνω από 80 σε όλες τις επαναληπτικές μετρήσεις που έγιναν από τους ερευνητές και οι συσχετίσεις μεταξύ των ερωτήσεων μεγαλύτερες από 60. Ο συντελεστής αξιοπιστίας Cronbach’s a ήταν μεγαλύτερος από 82 σε διάστημα δύο μηνών, ενώ οι αποκλίσεις μεταξύ διαδοχικών μετρήσεων δείχνουν ότι η κλίμακα είναι ευαίσθητη στις αλλαγές της ζωής που συμβαίνουν με το χρόνο και ότι δεν πρόκειται για σταθερό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας.
Η Κλίμακα Ικανοποίησης από τη Ζωή έχει προσαρμοστεί στην ελληνική γλώσσα από τον και έχει σταθμιστεί από τους Σταλίκα, Γαλανάκη, Πεζηρκιανίδη και Καρακασίδου (2016) . Η κλίμακα έδειξε καλή συγκλίνουσα εγκυρότητα σε σχέση με άλλες κλίμακες. Εμφάνισε καλή επίσης διακριτική εγκυρότητα συγκρινόμενη με μετρήσεις συναισθηματικής ευεξίας. Η αξιοπιστία επαναληπτικών μετρήσεων σε χρονικό διάστημα δύο μηνών ήταν 0,82, ενώ εξαιρετικά αξιόπιστος ο δείκτης Cronbach’s a που ήταν 0,88 0,77.
Βιβλιογραφία
Σελιμά, Ν. (2022). Διερεύνηση της σχέσης μεταξύ τυπολογίας μητέρας και υποκειμενικού αισθήματος ευτυχίας, αυτοεκτίμησης και ικανοποίησης από τη ζωή σε προέφηβους.
Diener, E. D., Emmons, R. A., Larsen, R. J., & Griffin, S. (1985). The satisfaction with life scale. Journal of personality assessment, 49(1), 71-75.
Grant, N., Wardle, J., & Steptoe, A. (2009). The relationship between life satisfaction and health behavior: a cross-cultural analysis of young adults. International journal of behavioral medicine, 16(3), 259-268.
Karakasidou, E., Pezirkianidis, C., Stalikas, A., & Galanakis, M. (2016). Standardization of the subjective happiness scale (SHS) in a greek sample. Psychology, 7(14), 1753-1765.
Pavot, W., & Diener, E. (2009). Review of the satisfaction with life scale. In Assessing well-being (pp. 101-117). Springer, Dordrecht.