Κλίμακα Παρορμητικότητας
Περιγραφή
Η Impulsivity Scale (IS) είναι ένα εργαλείο αξιολόγησης που χρησιμοποιείται για να μετρήσει την τάση για παρορμητική συμπεριφορά σε διάφορες καταστάσεις. Η κλίμακα σχεδιάστηκε για να βοηθήσει στη διάγνωση και την κατανόηση της παρορμητικότητας, που μπορεί να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων και την κοινωνική λειτουργικότητα.
Ανάλυση
Η Impulsivity Scale (IS) περιλαμβάνει ερωτήσεις που αξιολογούν την παρορμητικότητα σε διάφορες πτυχές της ζωής του ατόμου, όπως:
Συμπεριφορική Παρορμητικότητα:
Αναφέρεται σε συμπεριφορές που γίνονται χωρίς σκέψη για τις συνέπειες, όπως η λήψη επικίνδυνων αποφάσεων.
Συναισθηματική Παρορμητικότητα:
Εξετάζει πόσο συχνά το άτομο αντιδρά έντονα σε συναισθηματικές καταστάσεις χωρίς να αναλογιστεί τις συνέπειες.
Γνωστική Παρορμητικότητα:
Μετρά τη δυσκολία του ατόμου να καθυστερήσει την ικανοποίηση ή να προγραμματίσει τις ενέργειές του.
Κοινωνική Παρορμητικότητα:
Αξιολογεί πώς η παρορμητικότητα επηρεάζει τις σχέσεις και την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους.
Στόχος
Ο στόχος της Impulsivity Scale (IS) είναι:
Αξιολόγηση Παρορμητικότητας: Να παρέχει μια ποσοτική μέτρηση της παρορμητικότητας του ατόμου σε διάφορες πτυχές της ζωής του.
Διάγνωση και Θεραπεία: Να βοηθήσει στη διάγνωση διαταραχών που σχετίζονται με την παρορμητικότητα και να κατευθύνει την παρέμβαση και την αποκατάσταση.
Κατανόηση Συμπεριφοράς: Να προσφέρει πληροφορίες για την κατανόηση του τρόπου που η παρορμητικότητα επηρεάζει την καθημερινή ζωή και τις αλληλεπιδράσεις του ατόμου.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση του Impulsivity Scale (IS) περιλαμβάνει:
Συνολική Βαθμολογία: Υπολογίζεται η συνολική βαθμολογία με βάση τις απαντήσεις στις ερωτήσεις, που κατατάσσονται σε μια κλίμακα Likert. Υψηλότερες βαθμολογίες υποδηλώνουν υψηλότερα επίπεδα παρορμητικότητας.
Κατηγορίες Παρορμητικότητας: Οι βαθμολογίες χωρίζονται σε κατηγορίες όπως ήπια, μέτρια, και σοβαρή παρορμητικότητα για την καλύτερη κατανόηση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων.
Βιβλιογραφία
Barratt, E. S. (1994). Barrett Impulsiveness Scale. In G. L. Strub & J. M. Schlessinger (Eds.), Advances in Psychological Assessment (pp. 147-155). Springer.
Patton, J. H., Stanford, M. S., & Barratt, E. S. (1995). Factor Structure of the Barratt Impulsiveness Scale. Journal of Clinical Psychology, 51(6), 768-774.
Moeller, F. G., Barratt, E. S., & Dougherty, D. M. (2001). Psychiatric Aspects of Impulsivity. In M. L. McGuffin (Ed.), Advances in Neuropsychopharmacology (pp. 205-220). Academic Press.