Ερωτηματολόγιο κοινωνικών αξιών (SVQ-133)

 

 

 

Ανάλυση

 

Η ανάλυση του SVQ περιλαμβάνει την αξιολόγηση της ψυχομετρικής αξιοπιστίας και της εγκυρότητας του εργαλείου. Η εσωτερική συνέπεια των ερωτήσεων μετράται συνήθως με τον δείκτη Cronbach’s alpha για να διασφαλιστεί η συνοχή των απαντήσεων. Επίσης, η αξιοπιστία επαναληψιμότητας (test-retest reliability) εξετάζεται μέσω μετρήσεων σε διαφορετικές χρονικές στιγμές για να διαπιστωθεί η σταθερότητα των απαντήσεων. Η εγκυρότητα του εργαλείου αξιολογείται μέσω συγκριτικών μελετών με άλλα μέτρα κοινωνικών αξιών και στάσεων, καθώς και μέσω αναλύσεων παραγόντων για την επιβεβαίωση της δομής των διαστάσεων που μετρά το SVQ.

 

Στόχος

 

Ο στόχος του SVQ είναι να παρέχει ένα αξιόπιστο και έγκυρο μέσο για την αξιολόγηση των κοινωνικών αξιών και των στάσεων των ατόμων. Το εργαλείο αυτό χρησιμοποιείται ευρέως στην κοινωνική έρευνα για να μελετηθεί η επίδραση των κοινωνικών αξιών στη συμπεριφορά, τις πολιτικές προτιμήσεις και την κοινωνική συνοχή. Επίσης, χρησιμοποιείται στην κλινική και εκπαιδευτική πρακτική για την κατανόηση των αξιών των ατόμων και την ανάπτυξη προγραμμάτων που προάγουν τις θετικές κοινωνικές αξίες.

 

Βαθμονόμηση

 

Η βαθμονόμηση του SVQ γίνεται μέσω μιας κλίμακας Likert, όπου οι απαντήσεις κυμαίνονται από το 1 (διαφωνώ απόλυτα) έως το 5 (συμφωνώ απόλυτα), ανάλογα με την ένταση της συμφωνίας των ατόμων με τις δηλώσεις του ερωτηματολογίου. Οι συνολικές βαθμολογίες υπολογίζονται αθροίζοντας τις βαθμολογίες των επιμέρους ερωτήσεων για κάθε διάσταση των κοινωνικών αξιών. Υψηλότερες βαθμολογίες υποδεικνύουν ισχυρότερες πεποιθήσεις και απόψεις σε σχέση με τις αξιολογούμενες κοινωνικές αξίες.

 

Βιβλιογραφία

 

Η βιβλιογραφία για το SVQ περιλαμβάνει σημαντικές μελέτες που τεκμηριώνουν την ανάπτυξη και την επικύρωση του εργαλείου. Μία από τις θεμελιώδεις μελέτες είναι αυτή των Schwartz (1992), που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Advances in Experimental Social Psychology”. Η μελέτη αυτή παρέχει λεπτομερή περιγραφή της ανάπτυξης του SVQ, της αξιολόγησης της αξιοπιστίας και της εγκυρότητάς του και της χρήσης του σε διάφορους πληθυσμούς και πολιτισμικά περιβάλλοντα. Επιπλέον, η εργασία των Rokeach (1973) σχετικά με τις ανθρώπινες αξίες προσφέρει ένα θεωρητικό πλαίσιο για την κατανόηση της σημασίας των κοινωνικών αξιών στην κοινωνική ψυχολογία και την κοινωνιολογία.