Structured Clinical Interview for DSM-III-R[SCID]

Σύνθετη Κλινική Εξέταση Ψυχικής Υγείας [ΣΚΕΨΥ]

Σκοπός

Στόχος της Σύνθετης Κλινικής Εξέτασης Ψυχικής Υγείας [ΣΚΕΨΥ] είναι να «στηριχθεί» στο πρότυπο που εφαρμόζει η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία και να «υιοθετήσει» τα κριτήρια της, προκειμένου να διαγιγνώσκει τα άτομα που νοσούν από κάποια είδους πάθηση ψυχιατρικής φύσεως

Ανάλυση

Η Σύνθετη Κλινική Εξέταση Ψυχικής Υγείας [ΣΚΕΨΥ] σχεδιάστηκε από τους Spitzer και συν.(1986), με την εφαρμογή των κλινικών κριτηρίων του DSM-III-R, και επιτρέπει την διάγνωση 6 νοσολογικών οντοτήτων στον άξονα I (SCID), τη διάγνωση των διαταραχών της προσωπικότητας στον άξονα II του DSM-III-R (SCID II), και την ολική εκτίμηση της λειτουργικότητας στον άξονα V. Η ελληνική μετάφραση της Σύνθετης Κλινικής Εξέτασης Ψυχικής Υγείας [ΣΚΕΨΥ], έγινε με βάση τις αναθεωρημένες εκδόσεις του 1986 και του 1988 με τελική μορφή εκείνη της έκδοσης του 1990.

Βαθμονόμηση

Η «ανίχνευση» και η διάγνωση κάθε ατόμου που νοσεί από κάποιου είδους πάθηση ψυχολογικής φύσεως «στηρίζεται» στο ότι το άτομο θα πρέπει να πληροί τα συγκεκριμένα κριτήρια. Κάθε σύμπτωμα βαθμολογείται με 1 στην περίπτωση που το σύμπτωμα δεν «εμφανίζεται», με 2 εάν «εντοπίζεται» ως ένα βαθμό και με 3 εάν «εντοπίζεται», με βάση τα κριτήρια.

Εγκυρότητα και Αξιοπιστία

Οι μελετητές συμφωνούν σε ποσοστό 91 % (Κ=0,88, p< 0.001) για την ασφαλή εκτίμηση της σχιζοφρένειας, 90% (Κ=0,88 p<0.001) για την διάγνωση διακυμάνσεων αναφορικά με τη διάθεση και 67 % για τις διαταραχές που σχετίζονται με τη λειτουργία του σώματος (Κ=0.58 p< 0.001). Σε όλες τις εκτιμήσεις παρατηρήθηκε συμφωνία απόψεων κατά 84 % (Κ=0.73 p<0.001). Ο δοκιμαστικός έλεγχος της εκτίμησης-επανεκτίμησης 58 ασθενών που νοσηλεύονται σε Κέντρα Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής κατέδειξε σημαντικό ποσοστό συμφωνίας. Τα ποσοστά συμφωνίας και στις πέντε περιπτώσεις «κινήθηκαν» από 89 % για τα προβλήματα που σχετίζονται με την κατάχρηση ουσιών, μέχρι και 75% για άλλες διαταραχές. Συνολικά, οι διαγνώσεις συμφωνούν σε ποσοστό 84 %. Ιδιαιτέρως σημαντική ήταν η κοινή άποψη σε ποσοστό 86,9 % στον «εντοπισμό» των υγιών ανάμεσα σε 360 άτομα του συνολικού πληθυσμού.

Βιβλιογραφία

Spitzer, R. L., Williams, J. B., Gibbon, M., & First, M. B. (1992). The structured clinical interview for DSM-III-R (SCID): I: history, rationale, and description. Archives of general psychiatry49(8), 624-629.

Yilmaz, N., Kugu, N., Kavakci, O., & Dogan, O. (2018). Psychopathology and sociodemographic characteristics in suicide attempters: a single center study. Cumhuriyet Medical Journal40(3), 215-225.