The Center of Epidemiologic Studies Depression Scale [CESD-20]

Κλίμακα Καταθλιπτικών Συμπτωμάτων [CESD-20]

 

Σκοπός Κλίμακας

Η Κλίμακα Καταθλιπτικών συμπτωμάτων κατασκευάστηκε το 1983 από τον Radloff για να ανιχνεύει τα επίπεδα καταθλιπτικότητας στο γενικό πληθυσμό.

Ανάλυση Κλίμακας

Η Κλίμακα αυτή περιλαμβάνει 20 ερωτήσεις που αφορούν καταθλιπτικά συμπτώματα. Το άτομο απαντά σε μια κλίμακα από το 0 μέχρι το 3. H CES-D-20 μεταφράστηκε και προσαρμόστηκε στα ελληνικά από μια ομάδα τριών δίγλωσσων ψυχολόγων για ερευνητικού σκοπούς. Η ελληνική έκδοση μετέτρεψε την κλίμακα σε προσωπική συνέντευξη και αξιολογεί διάστημα 30 ημερών.

Βαθμολόγηση Κλίμακας

Η συνολική βαθμολόγηση κυμαίνεται από το 0 (απουσία συμπτωμάτων) μέχρι και το 60. Σε τέσσερις ερωτήσεις υπάρχει αντίστροφη βαθμολόγηση. Το διαχωριστικό σημείο της φυσιολογικής κατάστασης από την ψυχοπαθολογική είναι το 16.

Στατιστική Ανάλυση και Αξιοπιστία Κλίμακας

Για κάθε ερώτηση η δοκιμασία χ^2 βρέθηκε στατιστικά σημαντική (p < 0.001), ενώ ο συντελεστής συνέπειας κρίθηκε ικανοποιητικός.

Εγκυρότητα Κλίμακας

Η σύγχρονη εγκυρότητα κριτηρίου της κλίμακας CES-D με την κλίμακα Hamilton είναι υψηλή.

Βιβλιογραφία

Ελληνική Βιβλιογραφία

Αποστολίνας, Π. (2016). Η ψυχική ανθεκτικότητα μεταναστών και η σχέση της με την κατάθλιψη, το άγχος και την ικανοποίηση από τη ζωή (Master’s thesis).

Μαδιανός, Μ., Βαϊδάκης, Ν., Τομαράς, Β., & Χορταρέα, Α. (1983). Η διερεύνηση της επικράτησης της κατάθλιψης στο γενικό πληθυσμό με την κλίμακα CES-D. Η εγκυρότητα και η αξιοπιστία της. Εγκέφαλος20, 29-32.

Ξένη Βιβλιογραφία

Madianos, M. G., & Stefanis, C. N. (1992). Changes in the prevalence of symptoms of depression and depression across Greece. Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology27(5), 211-219.

Για την ανάπτυξη και ανάλυση των δεδομένων έρευνας με βάση την παραπάνω κλίμακα, καθώς και για περαιτέρω πληροφορίες, επικοινωνήστε με την ομάδα της DatAnalysis!