The Global Assessment Scale [TGAS-100]

Κλίμακα Ολικής Εκτίμησης Λειτουργικότητας [ΚΟΕΛ-100]

Σκοπός Κλίμακας

Κύρια Επιδίωξη της Κλίμακας Ολικής Εκτίμησης Λειτουργικότητας [ΚΟΕΛ], είναι ολόπλευρη αξιολόγηση της λειτουργικότητας ενός ατόμου, το οποίο αντιμετωπίζει ένα είδος ψυχικής διαταραχής, συνδυαστικά με την μέχρι στιγμής επιβαρυμένη κατάσταση της ψυχολογίας του.

Ανάλυση Κλίμακας

Η Κλίμακα Ολικής Εκτίμησης Λειτουργικότητας [ΚΟΕΛ], κατασκευάστηκε από τους Spitzer et al.,το 1976 και προσαρμόστηκε στην Ελληνική Γλώσσα από τον Μαδιανό, το 1987. Συγκεκριμένα, η  ολόπλευρη λειτουργικότητα ενός ατόμου, για μια καθορισμένη στιγμή, «εντοπίζεται» μεταξύ μιας διαρκούς ψυχικής υγείας-αρρώστιας. Στηριζόμενοι στην εν λόγω θεωρία, οι δημιουργοί της, επιδίωξαν να εφαρμόσουν από κοινού τον εντοπισμό της εμφάνισης ψυχοπαθολογικών καταστάσεων και τη συμβολή στον βαθμό που το άτομο διατηρεί την ενεργητικότητά του.

Βαθμονόμηση Κλίμακας

Η Κλίμακα Ολικής Εκτίμησης Λειτουργικότητας [ΚΟΕΛ], χωρίζεται ισόποσα σε δέκα τμήματα, με τιμές από το 1 έως το 100, εκ των οποίων στα δύο που είναι πιο ψηλά από 80 έως 100, κατανέμονται τα άτομα που δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα ψυχικής ή σωματικής «φύσης» και είναι άτομα κοινωνικά με αυξημένη επικοινωνιακή διάδραση. Η ενεργητικότητα των ατόμων που απευθύνονται σε ειδικό για την αντιμετώπιση των ψυχικών τους θεμάτων «εντοπίζεται» από τους 31 έως τους 70, ενώ όσων νοσηλεύονται ενδονοσοκομειακά, βρίσκεται ανάμεσα στους 1 έως 30. Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αξιολόγηση περιλαμβάνεται στον μήνα που βρίσκεται πριν από τον έλεγχο.

Εγκυρότητα Κλίμακας

Η εγκυρότητα της Κλίμακας Ολικής Εκτίμησης Λειτουργικότητας [ΚΟΕΛ], προκύπτει ύστερα από τη συνολική συσχέτιση της βαθμολογίας που συγκεντρώνει το κάθε άτομο που συμμετέχει στην έρευνα αναφορικά με το βαθμό που διατηρεί την αυτονομία και την ενεργητικότητά του, με συντελεστή συσχέτισης r=0.65 (p=0.01). Επιπλέον, προέκυψε συσχέτιση με αρνητική κατεύθυνση μεταξύ του πλήθους των συμπτωμάτων που συνδέονταν με σχιζοφρενική ψύχωση και του μεγέθους της ενεργητικότητάς τους. Ως διακριτό όριο το 40, παρατηρήθηκε ότι 84% των ατόμων που «εντοπίστηκαν» μεταξύ των τιμών 10 έως 40, παρουσίασε επιδείνωση της ασθένειας, γεγονός που καταδεικνύει την μεγάλη ικανότητα που έχει η κλίμακα, προκειμένου να προβαίνει σε προβλέψεις.

Αξιοπιστία Κλίμακας

Προκειμένου να διαπιστωθεί και να αξιολογηθεί ο βαθμός αξιοπιστίας της Κλίμακας Ολικής Εκτίμησης Λειτουργικότητας [ΚΟΕΛ], δύο αυτόνομοι ψυχίατροι διενέργησαν ελέγχους και κατέληξαν στο ότι η αξιοπιστία της ήταν 0.74, τιμή αρκετά υψηλή, όπως υψηλή είναι και η αξιοπιστία που διέπει τις επαναληπτικές εκτιμήσεις.

Βιβλιογραφία

Madianos, M., Economou, M., Peppou, L. E., Kallergis, G., Rogakou, E., & Alevizopoulos, G. (2012). Measuring public attitudes to severe mental illness in Greece: Development of a new scale. The European Journal of Psychiatry, 26(1), 55-67.

Pedersen, G., Urnes, Ø., Hummelen, B., Wilberg, T., & Kvarstein, E. H. (2018). Revised manual for the Global Assessment of Functioning scale. European Psychiatry, 51, 16-19.

Κλεάνθους, Ε. (2019). Διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στις ανάγκες, την ποιότητα ζωής και την ολική λειτουργικότητα των ψυχικά πασχόντων στην Κύπρο (Doctoral dissertation, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Νοσηλευτικής. Τομέας Ψυχικής Υγείας και Επιστημών Συμπεριφοράς).