Trait Anxiety Scale [TAS-20]
Κλίμακα Χαρακτηριστικού Άγχους [TAS-20]
Σκοπός Κλίμακας
Ο στόχος κατά τη δημιουργία του καταλόγου ήταν να δημιουργήσουν ένα σύνολο ερωτήσεων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν προς την κατεύθυνση της διαφοροποίησης μεταξύ της προσωρινής κατάστασης του “άγχους κατάστασης” και της γενικότερης και μακροχρόνιας ποιότητας του “άγχους χαρακτηριστικών. “. Οι βασικές ιδιότητες που αξιολογούνται από την κλίμακα άγχους [STAI-S] είναι τα συναισθήματα ανησυχίας, έντασης και νευρικότητας.
Ανάλυση Κλίμακας
Το [TAS-20] αναπτύχθηκε από τους ψυχολόγους Spielberger, et al., (1970). Είναι μια ψυχολογική απογραφή που αποτελείται από 20 ερωτήσεις αυτοαναφοράς σε μια κλίμακα Likert 4 σημείων. Το STAI μετρά δύο τύπους άγχους – το άγχος κατάστασης και το άγχος χαρακτηριστικών επίσης, το State-Trait Anxiety Inventory είναι ένα από τα πρώτα τεστ που αξιολογεί ξεχωριστά τόσο το άγχος κατάστασης όσο και το άγχος χαρακτηριστικών.
Βαθμονόμηση και Στατιστική Ανάλυση
Η κλίμακα [TAS] αποτελείται από 20 ερωτήσεις . Οι βαθμολογίες κυμαίνονται από 20 έως 80, με υψηλότερες βαθμολογίες να συσχετίζονται με μεγαλύτερο άγχος. Οι δημιουργοί αυτού του τεστ διαχώρισαν τα διαφορετικά άγχη ώστε και οι δύο κλίμακες να είναι αξιόπιστες. Αυτό σημαίνει ότι η κλίμακα S-άγχους θα μετρούσε μόνο το S-άγχος και η κλίμακα Τ-άγχους θα μετρούσε μόνο το Τ-άγχος. Διαπίστωσαν ότι δεν θα μπορούσαν να το επιτύχουν αυτό εάν οι ερωτήσεις ήταν ίδιες για να εξετάσουν και τους δύο τύπους άγχους. Κάθε κλίμακα θέτει είκοσι ερωτήσεις η καθεμία και βαθμολογούνται σε μια κλίμακα 4 σημείων. Οι χαμηλές βαθμολογίες υποδηλώνουν μια ήπια μορφή άγχους και οι υψηλές βαθμολογίες υποδηλώνουν μια σοβαρή μορφή άγχους. Και οι δύο κλίμακες έχουν ερωτήσεις για το άγχος που απουσιάζει και για το άγχος που υπάρχει. Η τετραβάθμια κλίμακα για το άγχος S έχει ως εξής: 1.) καθόλου, 2.) λίγο, 3.) μέτρια, 4.) πάρα πολύ. Η 4-βάθμια κλίμακα για το Τ-άγχος έχει ως εξής: 1.) σχεδόν ποτέ, 2.) μερικές φορές, 3.) συχνά, 4.) σχεδόν πάντα.
Αξιοπιστία και Εγκυρότητα
Η κλίμακα [TAS] θεωρείται ένα έγκυρο εργαλείο για την μέτρηση του άγχους στους ενήλικες με τον δείκτη Cronbach’s a να είναι υψηλό και να κυμαίνεται από 0,82 έως 0,95
Βιβλιογραφία
Heeren, A., Bernstein, E. E., & McNally, R. J. (2018). Deconstructing trait anxiety: A network perspective. Anxiety, Stress, & Coping, 31(3), 262-276.
Spielberger, C. D. (1983). State-trait anxiety inventory for adults.
Spielberger, C. D., Sydeman, S. J., & Maruish, M. E. (1994). State-trait anxiety inventory and state-trait anger expression inventory. The use of psychological testing for treatment planning and outcome assessment. Hillsdale, NJ, US: Lawrence Erlbaum Associates, Inc, 292-321.
Spielberger, C., & Sydeman, S. (1994). State-trait anxiety inventory and state-trait anger expression inventory In: Maruish M, editor. The Use of Psychological Testing for Treatment Planning and Outcome Assessment.