ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

LITERATURE REVIEW 

Εισαγωγή

Οι παλαιότερες μέθοδοι για την εκπόνηση βιβλιογραφικών ανασκοπήσεων (literature review) έχουν υποστεί αλλαγές λόγω της τεχνολογικής προόδου και της ανάπτυξης των μεθόδων μηχανικής μάθησης. Οι νέοι ερευνητές συχνά αντιμετωπίζουν την πρόκληση να ανακαλύψουν και να οργανώσουν νέες ερευνητικές περιοχές, όπου οι μέθοδοι μηχανικής μάθησης είναι απαραίτητες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή χρονοβόρων διαδικασιών και να επιτρέψει την ανάλυση μεγαλύτερου αριθμού εργασιών. Οι βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις αποτελούν έναν σημαντικό τρόπο για την αξιολόγηση της επιστημονικής παραγωγής. Κατά τη διάρκεια μιας βιβλιογραφικής ανασκόπησης, εξετάζονται εκτενώς δημοσιευμένες έρευνες, χρησιμοποιώντας στατιστικά εργαλεία. Οι βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις περιλαμβάνουν τον υπολογισμό του αριθμού των δημοσιεύσεων, των παραπομπών, του ιδιοκτησιακού δικτύου και άλλων παραμέτρων που αξιολογούν την επιρροή και την ποιότητα της έρευνας.

Γιατί να γραφτεί μια βιβλιογραφική ανασκόπηση;

Κατά τη μελέτη ενός άρθρου, η διαδικασία εξαρτάται από τον επιστημονικό τομέα. Ο συγγραφέας συνήθως ξεκινά με την αναφορά σε προηγούμενη έρευνα για να διαμορφώσει και να αξιολογήσει το ερευνητικό πεδίο, προκειμένου να δικαιολογήσει το θέμα και τους στόχους της εργασίας του. Για μια ορθή βιβλιογραφική ανασκόπηση με ορθή ερευνητική μεθοδολογία, πρέπει να ακολουθηθούν κατάλληλα στάδια και να ληφθούν μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκυρη και αξιόπιστη παρουσίαση. Η αξιοπιστία και η εγκυρότητα της ανασκόπησης εξαρτώνται από τη διαφάνεια και τη σωστή αναφορά της παρελθούσας έρευνας. Οι βιβλιογραφικές αναφορές μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο αν αναζητούμε:

·      Την αξιολόγηση της κλίμακας της γνώσης σε ένα συγκεκριμένο θέμα.

·      Την δημιουργία ερευνητικών προγραμμάτων.

·      Στην ανάπτυξη της θεωρίας.

·      Την γενική συζήτηση ενός θέματος.

·      Τον εντοπισμό κενών στην έρευνα. 

Προσεγγίσεις Βιβλιογραφικής Ανασκόπησης 

 Για την πραγματοποίηση μιας βιβλιογραφικής ανασκόπησης, υπάρχουν ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να ακολουθηθούν ανάλογα με την επιθυμητή μεθοδολογία, προκειμένου να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ακολουθηθούν συγκεκριμένα βήματα που θα εξασφαλίσουν την επιτυχή ολοκλήρωσή της.

Η βιβλιογραφική ανασκόπηση πρέπει να παρουσιάζει μια ακριβή και ολοκληρωμένη τοποθέτηση της έρευνας. Για τον λόγο αυτό, περνά από τέσσερις διαφορετικές φάσεις: τον σχεδιασμό της ανασκόπησης, την εξαγωγή των δεδομένων, την ανάλυση και τη συγγραφή.

Ανάλογα με το στάδιο της έρευνας, αυτές οι προσεγγίσεις μπορεί να είναι:

·      Ποιοτικές

·      Ποσοτικές

·      Να έχουν μικτό σχεδιασμό 

Οι ευρύτερες κατηγορίες μεθόδων που εφαρμόζονται συνήθως είναι: Συστηματική Ανασκόπηση, Ενοποιητική Ανασκόπηση και Ημισυστηματική Ανασκόπηση.

Συμπεράσματα 

Οι βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι για όλους τους τύπους έρευνας. Μπορούν να λειτουργήσουν ως θεμέλιο για την εξέλιξη της γνώσης και να παράγουν νέες ιδέες και κατευθύνσεις για ένα συγκεκριμένο κλάδο. Συγχρόνως μπορεί να αποτελέσει πρόκληση η διεξαγωγή της ανασκόπησης, για αυτό και είναι αρκετά σημαντικό να δίνεται βάση στις κατευθυντήριες γραμμές για τον καλύτερο τρόπο διεξαγωγής της. Παρόλα αυτά μια βιβλιογραφική ανασκόπηση καθώς και η ποιότητά της μπορεί να είναι απαιτητική διαδικασία, για αυτό το λόγο χρειάζονται κατευθυντήριες γραμμές για την καλύτερη δυνατή διεξαγωγή της.