Η Περιγραφική Στατιστική αποτελεί μια ποιοτική μέθοδος που εφαρμόζεται στην έρευνα και έχει ως στόχο την αξιολόγηση ορισμένων χαρακτηριστικών ενός συγκεκριμένου πληθυσμού ή μιας συγκεκριμένης κατάστασης.
Βήματα της Περιγραφικής Στατιστικής
Προσδιορισμός και οριοθέτηση του θέματος: Ο ερευνητής λαμβάνει μία απόφαση σχετικά με το θέμα και το είδος των ερευνητικών ερωτημάτων που πρόκειται να εξετάσει.
Ανάπτυξη και δημιουργία οργάνων: Πρόκειται για την επιλογή των κατάλληλων ερευνητικών εργαλείων για τη διασφάλιση της εγκυρότητας των αποτελεσμάτων.
Παρατήρηση και καταγραφή δεδομένων: Σε αυτό το βήμα καταγράφονται όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα που πρόκειται να μελετηθεί. Με άλλα λόγια, ο ερευνητής επιλέγει μία κατάλληλη μέθοδο Δειγματοληψίας για να λάβει το δείγμα από τον πληθυσμό.
Αποκωδικοποίηση και κατηγοριοποίηση πληροφοριών: Πρόκειται για μία διαδικασία, κατά την οποία τα δεδομένα οργανώνονται ανάλογα με τη μορφή ή τη σημασία τους, έτσι ώστε να επεξεργάζονται με μεγαλύτερη ευκολία
Ανάλυση: Σε αυτό το στάδιο της Περιγραφικής Στατιστικής αναλύονται και ερμηνεύονται τα δεδομένα χρησιμοποιώντας κατάλληλες μεθόδους (πίνακες συχνοτήτων, γραφήματα)
Προτάσεις: Εφόσον ολοκληρωθεί μία έρευνα, είναι εύλογο να προκύψουν νέα ερωτήματα τα οποία προτείνονται για μελλοντική διερεύνηση.
Σημείωση: Αναφορικά με το 4ο βήμα «Αποκωδικοποίηση και κατηγοριοποίηση πληροφοριών» αποτελεί μία σημαντική διαδικασία η οποία υλοποιείται συνήθως με τη χρήση ενός στατιστικού προγράμματος (π.χ. SPSS). Άρα με τον όρο κωδικοποίηση αναφερόμαστε στην απόδοση κωδικών στις μεταβλητές, ενώ η καταχώριση δεδομένων αφορά στη μεταφορά τους από τα ερωτηματολόγια σε πίνακα excel ή απευθείας στο SPSS.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα βήματα της περιγραφικής στατιστικής, επικοινωνήστε με την ομάδα της DatAnalysis.