Ερωτηματολόγιο Μεσογειακής Διατροφής [MDS-14]
Στόχος Ερωτηματολογίου
Κύριος σκοπός-στόχος του ερωτηματολογίου είναι να εκτιμήσει τις υπάρχουσες διατροφικές συνήθειες των ατόμων, καθώς και να υπολογίσει κατά προσέγγιση την πιθανότητα που έχουν να εκδηλώσουν ένα οξύ στεφανιαίο επεισόδιο. Επιπροσθέτως, χρησιμοποιείται για να αξιολογήσει τον βαθμό που γίνεται χρήση της μεσογειακής διατροφής.
Ανάλυση Ερωτηματολογίου
Το Ερωτηματολόγιο Συχνότητας (The Mediterranean Diet Score) είναι ένας δείκτης εκτίμησης της αναγνώρισης της παραδοσιακής Μεσογειακής Διατροφής όπου διεξάχθηκε αρχικά από την Τριχοπούλου και τους συνεργάτες της, το 1995, ενέχοντας 8 κριτήρια ,ενώ αργότερα το 2006 ο Παναγιωτάκος και οι συνεργάτες του προχώρησαν στη δημιουργία ενός δείκτη εκτίμησης με στόχο τον βαθμό αναγνώρισης του Μεσογειακού Προτύπου, ενέχοντας 11 διαφορετικές συνιστώσες (ομάδες τροφίμων), των οποίων ερωτάται το πόσο συχνά καταναλώνονται εβδομαδιαίως.
Βαθμονόμηση Ερωτήσεων και Στατιστική Ανάλυση
Το MedDietScore ενέχοντας 11 διαφορετικές συνιστώσες (ομάδες τροφίμων) (μη-επεξεργασμένα δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, πατάτες, όσπρια, ελαιόλαδο, ψάρια, κόκκινο κρέας, πουλερικά, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, αλκοόλ) βαθμονομήθηκε χρησιμοποιώντας συναρτήσεις οι οποίες σταθμίστηκαν από 0 έως 5 και οι τιμές του σκορ από 0 έως 55. Τα σκορ που έδωσαν στα τρόφιμα των συστάσεων της Μεσογειακής Διατροφής ήταν 0, 1, 2, 3, 4, 5 για καταναλώσεις ‘ποτέ’, ‘σπάνια’, ‘συχνά’, ‘πολύ συχνά’, ‘εβδομαδιαία’, ‘καθημερινά’ αντίστοιχα, ενώ για τα τρόφιμα που δεν πλησίαζαν το Μεσογειακό Πρότυπο υπήρχε αντίστροφη κλίμακα. Η κατανάλωση του αλκοόλ <300ml/ημέρα είχε σκορ 5, η >700ml/ημέρα είχε 0, ενώ με 1-4 δηλώνονται οι ποσότητες κατανάλωσης ημερησίως με βαθμονόμηση. Μεγάλες τιμές του δείκτη είχαν συνέπεια τον μεγαλύτερο βαθμό αναγνώρισης της Μεσογειακής Διατροφής, ενώ οι μικρές το αντίθετο.
Εγκυρότητα Αξιοπιστία
Ο δείκτης εμφανίζει μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια και επαναληψιμότητα, σε επιμέρους ομάδες τροφίμων που βρίσκονται στην Μεσογειακή Πυραμίδα. Παράλληλα, συνθέτει ένα χρήσιμο εργαλείο εκτίμησης της διατροφικής κατάστασης και της ενδεχομένης εμφάνισης οξέος στεφανιαίου επεισοδίου, καθιστώντας ιδιαίτερη την χρησιμότητα του στην κλινική πρακτική. Σχετικά με τον δείκτη εσωτερικής αξιοπιστίας Cronbach’s alpha, αυτός είναι 0.75.
Βιβλιογραφία
Antonopoulou, M., Mantzorou, M., Serdari, A., Bonotis, K., Vasios, G., Pavlidou, E., … & Giaginis, C. (2020). Evaluating Mediterranean diet adherence in university student populations: Does this dietary pattern affect students’ academic performance and mental health?. The International Journal of Health Planning and Management, 35(1), 5-21.
Arvaniti, F., & Panagiotakos, D. B. (2008). Healthy indexes in public health practice and research: a review. Critical reviews in food science and nutrition, 48(4), 317-32
Panagiotakos, D. B., Pitsavos, C., & Stefanadis, C. (2006). Dietary patterns: a Mediterranean diet score and its relation to clinical and biological markers of cardiovascular disease risk. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 16(8), 559-568.
Panagiotakos, D., Kalogeropoulos, N., Pitsavos, C., Roussinou, G., Palliou, K., Chrysohoou, C., & Stefanadis, C. (2009). Validation of the MedDietScore via the determination of plasma fatty acids. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 60(sup5), 168-180.
Trichopoulou, A., Costacou, T., Bamia, C., & Trichopoulos, D. (2003). Adherence to a Mediterranean diet and survival in a Greek population. New England Journal of Medicine, 348(26), 2599-2608.