Δημοσίευση Κλίμακας

Εισαγωγή

Η δημοσίευση αποτελεί το τελευταίο βήμα για την κατασκευή ενός τεστ. Στη δημοσίευση περιλαμβάνονται και τα έξι στάδια δημιουργίας ενός τεστ (Εγκυρότητα, Στάθμιση, Αξιοπιστία κ.α), από την αρχική φάση της δημιουργίας του τεστ, μέχρι τους τελικούς ελέγχους και αναλύσεις. Είναι ένα στάδιο δημιουργίας του τεστ που θεωρείται εξίσου απαραίτητο με τα υπόλοιπα, ώστε να θεωρείται ένα τεστ ολοκληρωμένο.

Διαδικασία και Στάδια Δημοσίευσης

Η δημοσίευση αποτελείται από πέντε βασικά στάδια:

  • Πρώτον έχουμε το σχεδιασμό, ο οποίος περιλαμβάνει και την προετοιμασία και τη σύνταξη της δημοσίευσης,
  • δεύτερον έχουμε την υποβολή της δημοσίευσης,
  • στη συνέχεια τη λήψη κριτικής,
  • ακολουθεί η δεύτερη υποβολή, και
  • τέλος έχουμε την τελική δημοσίευση.

Στο στάδιο του σχεδιασμού ουσιαστικά μας ενδιαφέρει το τι θα δημοσιευτεί, άρα έχουμε την παραγωγή ιδεών (ανατροφοδότηση, καινοτομία, ανάγκες κ.α). Επίσης μας ενδιαφέρει το που θα δημοσιεύσουμε, άρα έχουμε την αναζήτηση περιοδικών που συνάδουν με την εργασία, τη συμβατότητα με τον τύπο ντου άρθρου κ.τ.λ.. Τέλος, στο σχεδιασμό μας αφορά το πώς θα δημοσιεύσουμε που σημαίνει ότι εμπλέκονται ηθικά ζητήματα, ακεραιότητα, νομιμότητα, επιλογή συγγραφέων, χρονικά περιθώρια κ.α. Στην προετοιμασία επί της ουσίας δημιουργείται η βασική δομή του συγγράμματος, όπου έχουμε το μέρος της πρωτότυπης εργασίας και της ανασκόπησης και στην συνέχεια  την εύρεση βιβλιογραφίας, τη χρήση οπτικών βοηθημάτων όπως π.χ γραφήματα, πίνακες κ.α. Όσον αφορά τη σύνταξη γίνεται ένας προγραμματισμός σχετικά με τη δομή του κειμένου. Στη διαδικασία της κρίσης υπάρχουν συνήθως δύο με τρεις κριτές οι οποίοι έχουν επιλεχθεί από τον editor -έχοντας μία διορία παράδοσης της  κριτικής- και αναγνωρίζουν τα πιθανά λάθη, τις παραλείψεις και τα θετικά στοιχεία. Επίσης προτείνουν πιθανές διορθώσεις, επαναξιολογήσεις και καταθέτουν μία πρόταση στον editor.

Σκοπός Δημοσίευσης

Η δημοσίευση πραγματοποιείται σε επιστημονικά περιοδικά κυρίως για τρεις λόγους :

  1. Για να ασκείται κριτική από εμπειρογνώμονες και ερευνητές με σκοπό να εντοπιστούν πιθανά λάθη.
  2. Για την επικύρωση των ψυχομετρικών ιδιοτήτων του τεστ.
  3. Για να ενημερώνεται η επιστημονική κοινότητα σε ότι αφορά την δημιουργία του τεστ, με σκοπό το τεστ να χρησιμοποιηθεί από ερευνητές που ενδιαφέρονται για τη συγκεκριμένη μεταβλητή.

Βιβλιογραφία

Αναστασιάδη, Ε. Κ. (2010). Στάθμιση ερωτηματολογίων ψυχομετρικής αξιολόγησης της συμμετοχής και προτίμησης δραστηριοτήτων παιδιών τυπικής ανάπτυξης και ατόμων με ειδικές ανάγκες (CAPE/PAC) (No. GRI-2011-6388). Aristotle University of Thessaloniki.

*Συγγραφείς: Νικόλας Διέτης