Όλοι όσοι ψάχνουν δουλειά οφείλουν να «περάσουν» από μια συνέντευξη, κατά την οποία ο υπεύθυνος προσλήψεων θέτει ορισμένες ερωτήσεις, για να καταλάβει αν το άτομο που έχει απέναντί του είναι κατάλληλο για την αντίστοιχη θέση.
Σε αυτό το άρθρο αναφέρονται κάποιες ερωτήσεις καθώς και απαντήσεις οι οποίες θα βοηθήσουν τον υποψήφιο να έχει μία ιδέα για το τί πράγματα ζητάνε, με αποτέλεσμα να νιώσει πιο άνετα την ώρα εκείνη.
Κλασικές ερωτήσεις
Αποτελούν τις ερωτήσεις μέσα από τις οποίες ο υπεύθυνος μαθαίνει για σένα, δηλαδή: ποιος είσαι, για ποιο πόστο είσαι κατάλληλος και σε ποιον τομέα είσαι καλός. Μπορεί οι ερωτήσεις να μην είναι ακριβώς έτσι, αλλά καλό είναι να ξέρει κανείς να τις απαντά, γιατί ποτέ δεν ξέρεις!
- Δύο λόγια για σένα;
Μία κρίσιμη ερώτηση που πρέπει να έχεις προετοιμαστεί καλά για να την απαντήσεις. Καλό είναι να αποφύγεις την πλήρη περιγραφή για το τί έκανες πριν αλλά να αναφέρεις ένα στοιχείο που θα δείξει ότι είσαι το κατάλληλο άτομο για την θέση αυτή. Σύμφωνα με την Lily Zhang, σύμβουλος σταδιοδρομίας, μίλησε για το τώρα και πώς έφτασες σε αυτό το σημείο, αναφέροντας τις επιτυχίες αλλά και την εμπειρία σου. Κλείνοντας, δείξε πόσο επιθυμείς αυτή τη δουλειά και τόνισε γιατί εσύ και όχι κάποιος άλλος!
- Πώς έμαθες για την δουλειά αυτή;
Η απάντηση που θα σε κάνει ξεχωριστό και θα δείξει πόσο πολύ το θες συνδέεται με την πραγματικότητα. Πες πραγματικά από που το έμαθες. Στην περίπτωση που το έμαθες από κάποιον φίλο σου ή γνωστό σου, ή από κάποια εκδήλωση, ή από κάποιο site αγγελιών, ανέφερε: το ονοματεπώνυμό του, το όνομα της εκδήλωσης ή του site αντίστοιχα, καθώς και τι σου κίνησε το ενδιαφέρον.
- Για ποιο λόγο επιθυμείς να εργαστείς εκεί;
Οτιδήποτε υπάρχει σε γενική απάντηση καλό είναι να την αποφύγεις. Μέσα από την απάντηση που θα δοθεί πρέπει να καταλάβει ο υπεύθυνος πως έχεις πραγματοποιήσει μια έρευνα για την ίδια την εταιρία όσον αφορά: το έργο της, εκ του οποίου ποιο κομμάτι σε ενδιαφέρει, την αλλαγή και την πρόοδό της κατά διαστήματα, πώς μπορείς να βοηθήσεις σε αυτή καθώς και τί ευκαιρίες προσφέρει στους υπαλλήλους της, αποσκοπώντας την εξέλιξή τους.
- Για ποιους λόγους επιθυμείς αυτή τη θέση και γιατί να σε προσλάβουν;
Οι εταιρίες επιλέγουν τους εργαζομένους τους ανάλογα με το πάθος του καθενός. Οπότε σε αυτή την ερώτηση μπορείς να αναφέρεις όλους τους συντελεστές που σε χαρακτηρίζουν κατάλληλο και ικανό να ανταπεξέλθεις στην θέση αυτή. Επιπλέον, συμπλήρωσε με τους λόγους που απαντούν στο γιατί σου αρέσει αυτή η δουλειά. Επίσης, καλό είναι να προωθήσεις τον εαυτό σου «πατώντας» πάνω στις δεξιότητές σου, χρησιμοποιώντας επίθετα που σε χαρακτηρίζουν. Σημείωσε πως θέλεις να ενταχθείς στην ομάδα τους, να συμβάλεις θετικά σε αυτή και να δώσεις το 1000% του εαυτού σου.
- Ποια τα δυνατά σου σημεία και ποιες οι αδυναμίες;
Σε αυτό το σημείο είναι ευκαιρία να μιλήσεις για κάτι που σε καθιστά ιδανικό χωρίς να κουράσει η λίστα επιθέτων που αναφέρθηκε και παραπάνω. Σύμφωνα με τις δεξιότητες και τις κλίσεις σου επέλεξε τις πιο δυνατές και ανέφερέ τες. Όσον αφορά τις αδυναμίες, σημείωσε ορισμένα πράγματα στα οποία δεν είσαι τόσο καλός αλλά προσπαθείς να βελτιωθείς και να κινηθείς προς το πολύ καλός. Ο υπεύθυνος κάνει αυτή την ερώτηση για να αντιληφθεί πόσο ειλικρινής είσαι αλλά και ταυτόχρονα τί αυτογνωσία έχεις. Κανείς δεν είναι τέλειος σε όλα!
Ερωτήσεις που αφορούν την προϋπηρεσία σου
Η προϋπηρεσία είναι πολύ σημαντική στον τομέα εργασίας. Πού έχεις πετύχει, πόσες επιτυχίες είχες και με ποιον τρόπο το κατάφερες αυτό, ακόμη και αν είχες αποτυχίες καθώς και πως συμπεριφέρθηκες σε προηγούμενα περιβάλλοντα εργασίας.
- Ποιο το μεγαλύτερο κατόρθωμα στην επαγγελματική σου καριέρα;
Καλύτερο από το να κερδίσεις μια θέση εργασίας μέσα από ένα κατόρθωμά σου δεν υπάρχει. Σημείωσε ποια ήταν η δράση που έπρεπε να ολοκληρώσεις, πως την διαχειρίστηκες, πως έπραξες, ως που έφτασες και τι πέτυχες.
- Ανέφερε μια πρόκληση ή και σύγκρουση που «συνάντησες» στην δουλεία;
Παρά το γεγονός του ότι δεν είναι ότι πιο ωραίο να μιλάει κανείς για συγκρούσεις, σε περίπτωση που σου ζητηθεί και έχει συμβεί καλό είναι να είσαι ειλικρινής και να το πεις. Οφείλεις να είσαι ήρεμος καθώς αναφέρεις αυτό το γεγονός. Σκοπός αυτής της ερώτησης αποτελεί η αντίληψη του αν είσαι πρόθυμος να αντιμετωπίσεις τέτοιου είδους ζητήματα, με σωστή συμπεριφορά και λογική.
- Μίλησέ μου για ένα λάθος και μια αποτυχία
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω το μυστικό σε αυτές τις απαντήσεις είναι η ειλικρίνεια. Ανέφερε τι λάθος έχει τύχει να κάνεις, πως το διόρθωσες και με ποιον τρόπο διασφάλισες τους ανωτέρους σου πως δεν θα ξανά συμβεί. Αυτό που ενδιαφέρει κατά πολύ έναν εργοδότη είναι να έχει στην ομάδα του άτομα με αυτογνωσία, να δέχονται παρατηρήσεις για να βελτιωθούν και να ενδιαφέρονται. Όσον αφορά την αποτυχία ανέφερε τι είναι για σένα αυτή. Μίλησε για το γεγονός αυτό καθώς και το πως συνέβη. Κλείνοντας, μπορείς να αναφέρεις πως όλα μέσα στο πρόγραμμα είναι. Από μια τέτοια κατάσταση βγαίνεις πάντα κερδισμένος διότι έχεις μάθει από αυτό και έχεις γίνει πιο «δυνατός» στην δουλειά σου.
- Για ποιο λόγο επιθυμείς να φύγεις από την τωρινή δουλειά σου ή γιατί απολύθηκες;
Ως απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορείς να δώσεις ότι θέλεις να πας ένα βήμα παραπέρα και να «αρπάξεις» νέες ευκαιρίες. Συμπλήρωσε, επίσης, πως η θέση αυτή είναι πολύ σημαντική για εσένα αλλά και κατάλληλη. Στην περίπτωση που έχεις απολυθεί για διάφορους λόγους της εταιρίας, όπως για παράδειγμα: αναδιοργάνωση ή συγχώνευση, είναι καλό να το αναφέρεις. Όπως επίσης κι αν έχεις απολυθεί λόγω της επίδοσής σου, ανέφερέ το χωρίς να παραλείψεις πως έχεις ωριμάσει πλέον και αντιμετωπίζεις την ζωή και την δουλειά σου με άλλο τρόπο, πιο αποτελεσματικά.
Ερωτήσεις που σχετίζονται με εσένα και τους στόχους σου
Ως γνωστόν, μια συνέντευξη πραγματοποιείται με σκοπό την γνωριμία με τον υποψήφιο. Αυτό πετυχαίνει μόνο μέσα από έναν διάλογο υπεύθυνου-υποψηφίου που σχετίζεται με εσένα και τους στόχους σου.
- Τι ψάχνεις σε μία θέση και ποιο το εργασιακό περιβάλλον που προτιμάς;
Καλό είναι να κάνεις μια έρευνα από πριν γι’ αυτά που προσφέρει η ίδια η δουλειά καθώς και το ίδιο περιβάλλον στην οποία επικρατεί και να αναφερθείς σε αυτά, συγκεκριμένα.
- Τί προτιμάς να κάνεις στον ελεύθερό σου χρόνο και πως τα προλαβαίνεις;
Η συγκεκριμένη ερώτηση γίνεται για να σε γνωρίσουν καλύτερα. Μίλησε, λοιπόν, για τα ενδιαφέροντα και τις ασχολίες σου ακόμη και τα χόμπι σου, χωρίς να πεις κάτι απλά για να το πεις για να εντυπωσιάσεις απλά. Μπορείς να συμπληρώσεις την απάντησή σου αναφέροντας πως παρόλο που έχεις πολλά να κάνεις με σωστό πρόγραμμα και διαχείριση χρόνου μπορείς και τα προλαβαίνεις όλα.
- Ποια τα κίνητρά σου;
Μπορείς να σκεφτείς τι σε παρακινούσε στις προηγούμενες δουλειές σου, να το αναφέρεις και να συμπληρώσεις τι σου τράβηξε το ενδιαφέρον όταν έμαθες γι’ αυτή τη θέση εργασίας. Βρες κάτι που σε ενθουσιάζει αρκετά, αλλά και να έχει σχέση με την εταιρία και πες την γνώμη σου γύρω από αυτό.
- Κάτι που πρέπει να ξέρω, το οποίο δεν υπάρχει στο βιογραφικό σου;
Σε περίπτωση που θέλει ο υπεύθυνος να μάθει κι άλλα πράγματα για σένα θα θέσει αυτή την ερώτηση. Λογικά θα έχει μελετήσει το βιογραφικό σου, θα πιστεύει ότι ταιριάζεις στην αντίστοιχη θέση και θα θέλει να μάθει κι άλλα σου χαρακτηριστικά. Επέλεξε τα πιο θετικά.
Ερωτήσεις σχετικά με τη δουλειά
Αυτές οι ερωτήσεις αναφέρονται περισσότερο στο πως τα έχεις στο μυαλό σου. Πότε μπορείς να ξεκινήσεις, πως πιστεύεις ότι θα κυλάνε οι πρώτες μέρες στην δουλειά, αν μπορείς να μετακινηθείς λόγω των αναγκών της, να προτείνεις τρόπους για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα ή και διαφορετικά ακόμη και τί μισθό περιμένεις.
Τελικές ερωτήσεις
Στο τέλος μιας συνέντευξης θα έχεις την ευκαιρία να προσθέσεις κάτι άλλο για σένα, το οποίο δεν είχες αναφέρει έως εκείνη την στιγμή καθώς και να θέσεις όλα τα ερωτήματα που έχεις σχετικά με αυτούς και την θέση εργασίας.